Na Uniwersytecie Południowej Florydy w USA opracowano ręczne urządzenie do rozpoznawania zafałszowanego mięsa ryb. Urządzenie to może być przydatne dla służb sanitarnych z uwagi na fakt, że szacunkowo ok. 30 procent ryb i owoców morza importowanych do USA jest fałszywie oznaczanych. Dotyczy to przede wszystkim gatunku ryby o nazwie panterka (Chromileptes altivelis).
Urządzenie o nazwie QuadPyre RT-NASBA pozwala na badanie próbek żywności z użyciem analizatora RT-NASBA (real-time nucleic acid sequence-based amplification). QuadPyre to ręczna wersja laboratoryjnego urządzenia, które oczyszcza i analizuje próbki RNA. Analiza przy jego pomocy trwa 45 minut. Dla porównania niektóre z dawniej opracowanych metod wymagają kilku godzin, a nawet dni na zakończenie analiz.
Naukowcy uczestniczący w opracowaniu nowego analizatora twierdzą, że za jego pomocą można wykryć zamienniki mięsa panterki w gotowanych czy smażonych rybach nawet w restauracji, gdy danie jest przyprawione. Urządzenie jest komercjalizowane przez firmę PureMolecular i obecnie trwają prace nad analizą innych gatunków ryb.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- usf.edu
Komentarze (0)
Czytaj także
-
AUTOMATYZACJA POMIARU PH I STĘŻENIA JONÓW NIEORGANICZNYCH W PROCESIE PRZY...
Każdego dnia na całym świecie wykonywanych jest tysiące pomiarów pH oraz oznaczeń kationów i anionów w przeróżnych matrycach. Często cała...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-