Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-02-24  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-02-24
Rozróżnianie mięsa ryb za pomocą ręcznego analizatora
Panterka - Cromileptes altivelis/Zoo Frankfurt/Wikipedia
Panterka - Cromileptes altivelis/Zoo Frankfurt/Wikipedia

Na Uniwersytecie Południowej Florydy w USA opracowano ręczne urządzenie do rozpoznawania zafałszowanego mięsa ryb. Urządzenie to może być przydatne dla służb sanitarnych z uwagi na fakt, że szacunkowo ok. 30 procent ryb i owoców morza importowanych do USA jest fałszywie oznaczanych. Dotyczy to przede wszystkim gatunku ryby o nazwie panterka (Chromileptes altivelis).

Urządzenie o nazwie QuadPyre RT-NASBA pozwala na badanie próbek żywności z użyciem analizatora RT-NASBA (real-time nucleic acid sequence-based amplification). QuadPyre to ręczna wersja laboratoryjnego urządzenia, które oczyszcza i analizuje próbki RNA. Analiza przy jego pomocy trwa 45 minut. Dla porównania niektóre z dawniej opracowanych metod wymagają kilku godzin, a nawet dni na zakończenie analiz.

Naukowcy uczestniczący w opracowaniu nowego analizatora twierdzą, że za jego pomocą można wykryć zamienniki mięsa panterki w gotowanych czy smażonych rybach nawet w restauracji, gdy danie jest przyprawione. Urządzenie jest komercjalizowane przez firmę PureMolecular i obecnie trwają prace nad analizą innych gatunków ryb.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
usf.edu
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także