
Międzynarodowe konsorcjum do którego należy 60 naukowców opublikowało genom arbuza (Citrullus lanatus). Jest to bardzo ważna informacja dla osób związanych z uprawą tego owocu, ponieważ dobra jego znajomość pozwoli na ulepszenie smaku, uodpornienie na choroby i szkodniki, co da w efekcie wyższe plony. Arbuz należy do pięciu najpopularniejszych owoców spożywanych na świecie.
Naukowcy z USA, Chin i Europy odkryli, że wiele genów odpowiadających za odporność arbuza na choroby zostało utraconych, gdy owoc ten z dzikiego stał się uprawiany przez człowieka. Ponadto bardzo wąska baza genetyczna stanowi przeszkodę w zwiększeniu plonów arbuza uprawnego. Teraz, gdy znana jest cała sekwencja genomu arbuza, będzie można odbudować jego odporność.
Genom arbuza uprawnego składa się z 23440 genów, co jest podobną ilością do ilości genów u człowieka. Naukowcy porównali genomy 20 rodzajów arbuza i stworzyli mapę wariacji genowych (HapMap). Opracowana mapa pozwoliła na zidentyfikowanie fragmentów genomu związanych z kolorem, smakiem i rozmiarem owocu.
Genom arbuza dostępny jest publicznie w ramach bazy „Cucurbit Genomics Database".
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- analytica-world.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Wiertła z certyfikatem jakości – co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz pracę?
Bezpieczeństwo, precyzja i trwałość – w stomatologii nie ma miejsca na kompromisy. Szczególnie gdy mowa o wiertłach, które codziennie wykonują...
-
Contec S.A. pozyskał od inwestorów blisko 50 mln złotych
Spółka Contec S.A., która zajmuje się odzyskiwaniem surowców przemysłowych ze zużytych opon, pozyskała blisko 50 mln zł (10 mln euro). Środki te...
-