Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-12-06  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-12-06
Rozkodowano genom arbuza
sxc.hu
sxc.hu

Międzynarodowe konsorcjum do którego należy 60 naukowców opublikowało genom arbuza (Citrullus lanatus). Jest to bardzo ważna informacja dla osób związanych z uprawą tego owocu, ponieważ dobra jego znajomość pozwoli na ulepszenie smaku, uodpornienie na choroby i szkodniki, co da w efekcie wyższe plony. Arbuz należy do pięciu najpopularniejszych owoców spożywanych na świecie.

Naukowcy z USA, Chin i Europy odkryli, że wiele genów odpowiadających za odporność arbuza na choroby zostało utraconych, gdy owoc ten z dzikiego stał się uprawiany przez człowieka. Ponadto bardzo wąska baza genetyczna stanowi przeszkodę w zwiększeniu plonów arbuza uprawnego. Teraz, gdy znana jest cała sekwencja genomu arbuza, będzie można odbudować jego odporność.

Genom arbuza uprawnego składa się z 23440 genów, co jest podobną ilością do ilości genów u człowieka. Naukowcy porównali genomy 20 rodzajów arbuza i stworzyli mapę wariacji genowych (HapMap). Opracowana mapa pozwoliła na zidentyfikowanie fragmentów genomu związanych z kolorem, smakiem i rozmiarem owocu.

Genom arbuza dostępny jest publicznie w ramach bazy „Cucurbit Genomics Database".

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
analytica-world.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także