Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-07-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-07-22
Podwyższony poziom alkaloidów w herbatach ziołowych
Herbata (źr. własne)
Herbata (źr. własne)

Niemiecki Instytut ds. Oceny Ryzyka - Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) prowadzi projekt, którego celem jest określenie zawartości alkaloidów pyrolizydowych w żywności oraz paszy.

Pobrane próbki herbat ziołowych o działaniu leczniczym wykazały stężenia alkaloidów pyrolizydowych na poziomie od 0 do 3,4 miligramów na kilogram. Badania prowadzone w oparciu o modele zwierzęce wykazały mutagenne i rakotwórcze działanie alkaloidów pirolizydowych. Zbyt wysokie stężenia tych związków w pokarmie i napojach powinny zostać obniżone.

Pomimo stwierdzenia wysokiego stężenia alkaloidów, picie herbat nie powinno mieć negatywnego skutku na zdrowie. Wyjątkiem może być częste picie herbaty, które szczególnie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Ze względu na znaczne różnice w stężeniach alkaloidów nawet w herbatach jednego typu niemożliwe jest jednoznaczne oświadczenie, dotyczące zagrożenia dla zdrowia i życia, które wiąże się z piciem naparów herbaty.

Wstępne zalecenia BfR ograniczają się do przestrzegania rodziców przed podawaniem do picia dzieciom wyłącznie herbat (także tych ziołowych). Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny pić herbaty na przemian z innymi napojami. Pierwsze dane zebrane w ramach projektu badawczego muszą być jeszcze zweryfikowane przez odpowiednie organy ds. żywności monitoringu.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
chemeurope.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także