
Niemiecki Instytut ds. Oceny Ryzyka - Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) prowadzi projekt, którego celem jest określenie zawartości alkaloidów pyrolizydowych w żywności oraz paszy.
Pobrane próbki herbat ziołowych o działaniu leczniczym wykazały stężenia alkaloidów pyrolizydowych na poziomie od 0 do 3,4 miligramów na kilogram. Badania prowadzone w oparciu o modele zwierzęce wykazały mutagenne i rakotwórcze działanie alkaloidów pirolizydowych. Zbyt wysokie stężenia tych związków w pokarmie i napojach powinny zostać obniżone.
Pomimo stwierdzenia wysokiego stężenia alkaloidów, picie herbat nie powinno mieć negatywnego skutku na zdrowie. Wyjątkiem może być częste picie herbaty, które szczególnie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Ze względu na znaczne różnice w stężeniach alkaloidów nawet w herbatach jednego typu niemożliwe jest jednoznaczne oświadczenie, dotyczące zagrożenia dla zdrowia i życia, które wiąże się z piciem naparów herbaty.
Wstępne zalecenia BfR ograniczają się do przestrzegania rodziców przed podawaniem do picia dzieciom wyłącznie herbat (także tych ziołowych). Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny pić herbaty na przemian z innymi napojami. Pierwsze dane zebrane w ramach projektu badawczego muszą być jeszcze zweryfikowane przez odpowiednie organy ds. żywności monitoringu.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- chemeurope.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Nowe zagrożenia i substancje w wodzie pitnej
Zagrożenia związane z nowymi substancjami i materiałami, które dotychczas nie były z różnych przyczyn regularnie monitorowane w wodach...
-
Czym różnią się rękawice diagnostyczne od profesjonalnych i gospodarczych?
Rękawice – choć wszystkie mają za zadanie chronić dłonie – mogą posiadać również cechy dodatkowe, w zależności od ich przeznaczenia. Te środki...
-
-