
Najnowsze badania amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia wskazują, że już niewielkie ilości aspartamu wpływają rakotwórczo na organizm człowieka. Problem jest znaczący biorąc pod uwagę to, że napoje typu „light" oraz słodziki są uznawane za zdrowsze niż produkty zawierające cukier.
Aspartam jest popularnym słodzikiem – słodszym od sacharozy kilkusetkrotnie i jednocześnie nie posiadającym wielu kalorii. Na całym świecie jest dodawany do różnych produktów żywnościowych, zwłaszcza właśnie tych dietetycznych, a napoje gazowane „light są obecnie jego podstawowym źródłem. Poznanie jego dokładnego działania jest jednym z ważniejszych zadań, jakie stawiają sobie różne zespoły naukowców – od dawna bowiem pojawiają się pewne podejrzenia o związki spożywania tej substancji z występowaniem zmian nowotworowych.
Poprzednie badania nie wykazywały silnego związku pomiędzy aspartamem a rakiem. Co prawda, doświadczenia na szczurach prowadzone i opublikowane przez naukowców z Bolonii związanych z fundacją Ramazzini pokazywały, iż zwierzęta spożywające aspartam w różnych dawkach chorowały na różne nowotwory, szczególnie na białaczkę i różnorakie chłoniaki. Jednak badania kontrolne przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i analiza wszelkich dostępnych wyników badań nad tą substancją nie wykazały zależności pomiędzy zachorowaniami na raka i aspartamem. Dlatego też dopuszczono go do spożycia w stężeniu 40 miligramów dziennie (przekroczeniem tej dawki byłoby spożycie aż 14 i więcej puszek gazowanych napojów dietetycznych).
Tymczasem badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia wskazują, że spożycie tylko jednej puszki napoju gazowanego typu light dziennie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka: białaczkę (o 42%), oraz – ale jedynie u mężczyzn – szpiczaka mnogiego (o 102%) i chłoniaka nieziarniczego (o 31%). Badacze brali pod uwagę różnorakie badania przeprowadzone w ostatnich 22 latach i dotyczące w sumie około 114 tysięcy osób obu płci. To najnowsze i najbardziej kompleksowe z dotąd przeprowadzonych badań. I jednoznacznie wskazują ten słodzik jako przyczynę powstawania nowotworów. Pozostaje pytanie, dlaczego pojawia się ono głównie w przypadku mężczyzn.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- wp.pl

Komentarze (1)
Czytaj także
-
Nowe zagrożenia i substancje w wodzie pitnej
Zagrożenia związane z nowymi substancjami i materiałami, które dotychczas nie były z różnych przyczyn regularnie monitorowane w wodach...
-
Kontrola jakości materiałów. Jakimi sposobami realizuje ją Laboratorium Badań...
Kontrolowanie jakości materiałów jest kluczowe na etapie produkcji, a także eksploatacji instalacji przemysłowych, maszyn czy innych wyrobów....
-
-
-
-
-
Szymon Borek
A jak się to ma do spożycia gum do żucia, w których również aspartam występuje? O jakiej ilości słodzika może być mowa?