Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-02-06  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-02-11
Metoda badania dyfuzji białek opracowana w IChF PAN
Metoda badania dyfuzji białek opracowana w IChF PAN

Szybkość reakcji chemicznych w komórkach jest związana z prędkością przemieszczania się (dyfundowania) cząsteczek uczestniczących w reakcji w cytoplazmie. Polscy naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie po raz pierwszy przewidzieli współczynniki dyfuzji wszystkich białek w bakteriach Escherichia coli. Ich metodę można zastosować dla innych komórek.

Poznanie chemicznych podstaw życia jest związane ze zrozumieniem szybkości reakcji chemicznych zachodzących w komórce. Transport substancji w komórkach jest nieprzerwany i odporny na zaburzenia, ale różni się szybkością w zależności od białek, jakie biorą w nich udział. Badania w IChF PAN prowadzone pod kierunkiem prof. Roberta Hołysza zostały przeprowadzone dzięki grantom Narodowego Centrum Nauki, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz programom Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, zaś opublikowane w „Bioinformatics"

Dotyczyły tempa dyfuzji cząsteczek białek w cytoplazmie bakterii Escherichia coli. Stwierdzono już, że lepkość odczuwana przez cząsteczki zależy nie tylko od rozpuszczalnika, ale też kształtu i wielkości danej cząsteczki, czego wcześniej nie brano pod uwagę. Doświadczalne mierzenie prędkości dyfuzji jest skomplikowane i czasochłonne, zaś metoda wypracowana przez polskich naukowców pozwala na przewidywanie współczynników dyfuzji dla różnych środowisk i substancji. Na podstawie znanych wyników doświadczeń, własnych wzorów uwzględniających makro- i nanolepkość, stworzyli krzywą referencyjną, z której można odczytać współczynniki dyfuzji dla ponad 6000 białek występujących w bakteriach Escherichia coli.

Metodę tę można według naukowców zastosować również do każdego rodzaju komórki i cząsteczki chemicznej.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
alphagalileo.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :