
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii wykazały duże podobieństwo budowy między karmelem a syntetyczną gumą. Pomimo dużej złożoności strukturalnej karmelu, badaczom udało się odkryć wzór ich lepkospręzystej budowy.
Według autorów badań nad karmelem, wielu naukowców skupia się na pojedynczych składnikach „sprężystych" pokarmów, co nie pozwala na odwzorowanie ich budowy w produktach syntetycznych. Po określeniu proporcji białka, cukru i wody, które dają po połączeniu z tłuszczem karmel, naukowcy wykonali pomiary reometrem (urządzeniem służącym badaniu charakterystyki płynięcia i lepkości gumopodobnych mieszanek) i stwierdzili, że lepkosprężyste widma są przesunięte na pojedynczej krzywej wzorcowej. Kształt krzywej wskazywał występowanie sieci gumopodobnych polimerów utworzonych z białka mleka oraz kropelek tłuszczu, które stanowiły wypełniacz sieciowej struktury
Odkrycie struktury karmelu bez zastosowania symulacji komputerowych, a jedynie z wykorzystaniem reometru i obserwacji mikroskopowej jest według specjalistów dużym osiągnięciem, które pomoże w opracowywaniu bardzie zaawansowanych metod analitycznych i charakteryzowania pożądanych właściwości materiałów gumopodobnych.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Wpływ zastosowanej linii transportującej próbkę na wyniki pomiarów chromatografu
Pomiary analityczne to procesy badawcze, bez których trudno wyobrazić sobie w dzisiejszych czasach funkcjonowanie wielu branż gospodarki. Jakże...
-
Wiertła z certyfikatem jakości – co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz pracę?
Bezpieczeństwo, precyzja i trwałość – w stomatologii nie ma miejsca na kompromisy. Szczególnie gdy mowa o wiertłach, które codziennie wykonują...
-
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl