Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-08-25  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-08-25
Jak rozpoznać prawdziwą whisky za pomocą spektroskopii IR
Jak rozpoznać prawdziwą whisky za pomocą spektroskopii IR
Jak rozpoznać prawdziwą whisky za pomocą spektroskopii IR
Naukowcy z Uniwersytetu Stratclyde w Glasgow opracowali nową metodę rozpoznawania prawdziwej whisky pośród podróbek. Innowacyjna metoda ma szansę być wdrożona na szeroką skalę i pomóc ograniczyć straty producentów markowych alkoholi z powodu obecności na rynku podróbek.

Przemysł gorzelniczy dysponuje obecnie metodami, dzięki którymi można rozpoznać podrabiany alkohol, jednak oparte są one na badaniach laboratoryjnych, które często nie pozwalają na szybką ocenę podejrzanej partii alkoholu.

W ocenie prof. Davida Littlejohn, który kieruje badaniami naukowców z Wydziału Chemii Czystej i Stosowanej Uniwersytetu Strathclyde istnieje duże zapotrzebowanie na opracowanie metody szybkiej identyfikacji podrabianej whisky. Jego zespołowi udało się opracować mobilny system analizy alkoholu, który nie wymaga przesyłania próbek do laboratorium.

Zespół prof. Littlejohn zanalizował 17 próbek whisky pod kątem zawartości etanolu bez ich rozpuszczania i analizy suchej pozostałości po odparowaniu wody i alkoholu. Zamiast tego zastosowano spektrometr średniej podczerwieni wyposażony w nowoczesne włókno optyczne opracowane przez firmę Fibre Photonics Ltd, która równocześnie współfinansuje badania. Okazało się, że dzięki zastosowaniu tego typu spektrometru otrzymano dokładne wyniki pomiarów bez konieczności wykonywania drogich analiz – określona zawartość alkoholu i barwników charakterystycznych dla whisky pozwoliła na identyfikację 8 próbek prawdziwej whisky i 9 podrabianej.

Wyniki badań naukowców z Glasgow opublikowano w czasopiśmie naukowym
Analytica Chimica Acta.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
strath.ac.uk
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także