
Naukowcy Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew w Londynie dostosowali metodę LC-MS do potrzeb identyfikacji flawonoidów o bardzo podobnej budowie strukturalnej. Metodę można stosować w przypadku mieszanin z innymi składnikami roślin.
Flawonoidy są powszechnym składnikiem roślin. Ich medyczny potencjał sprawia, że są przedmiotem wielu badań naukowych związanych z żywieniem człowieka. W takich badaniach konieczna jest umiejętność analizy i identyfikacji roślinnych ekstraktów.
Substancje zawarte w roślinnych ekstraktach zwykle identyfikuje się wydzielając poszczególne składniki, a następnie analizując ich strukturę za pomocą np. nuklearnego rezonansu magnetycznego (NMR). Sposób ten jest czasochłonny, w związku z tym cały czas trwają poszukiwania alternatywnych metod, które pozwalałyby na identyfikację substancji bez ich wcześniejszego rozdzielania lub oczyszczania. Jedną z metod, którą można szybciej otrzymać wyniki jest połączenie chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS).
Za pomocą LC-MS można już było w większości przypadków analizować mieszaniny flawonoidów, co więcej, tę technikę stosowano w tym celu najczęściej. Niestety tylko kilka flawonoidów mogło zostać całkowicie zidentyfikowanych za pomocą LC-MS – problemem zaś były związki o skomplikowanej budowie, które muszą być wcześniej wydzielane (na przykład flawonoidy z przyłączonymi grupami cukrowymi zwane glikozydami flawonoidowymi).
Glikozydy flawonoidowe są często spotykanym składnikiem roślin, przy czym ich identyfikacja jest utrudniona ze względu na niewielkie różnice w budowie pomiędzy poszczególnymi cząsteczkami – np. orientacja jednej z grup hydroksylowych – OH.
Naukowcy Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew w Londynie opracowali metodę identyfikacji glikozydów flawonoidowych za pomocą LC-MS. Zamiast otrzymywać w niej wzorzec spektrogramu masowego całego glikozydu flawonoidowego otrzymali spektralny wzorzec części glikozydowej, dostosowując spektrometr masowy do wykrywania jonu sodowego zawartego w tej części. Odkryto, że dzięki wzorcom samych części glikozydowych można rozróżnić całe związki pomimo niewielkich różnic w budowie. Co więcej, korzystać z kombinacji dotychczasowych i nowych metod można z dużym poziomem ufności identyfikować flawonoidy w mieszaninach.
Obecnie naukowcy z Kew pracują nad wykorzystaniem LC-MS w analizie ekstraktów roślinnych pochodzących z ziół oferowanych na rynku spożywczym.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- kew.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Obecność i wykrywanie substancji PFAS w Polsce
Czym są PFAS i dlaczego budzą obawy? Substancje organiczne z grupy PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) to kilka tysięcy związków...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-