Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2019-11-27   |  Ostatnia aktualizacja: 2019-11-27
Co to jest dygestorium - zastosowanie i charakterystyka
Co to jest dygestorium - zastosowanie i charakterystyka

Dygestorium (nazywane również wyciągiem laboratoryjnym) jest rodzajem laboratoryjnego urządzenia wentylacyjnego, którego celem jest ograniczenie narażenia na niebezpieczne lub toksyczne opary, pary lub pyły. Dygestoria chronią również przed potencjalnymi pożarami oraz eksplozjami. Wyciągi laboratoryjne wykorzystuje się w laboratoriach chemicznych, biologicznych, analitycznych a także w produkcji przemysłowej.

 

W każdym dygestorium znajduje się przednia szyba podnoszona na regulowaną wysokość tak, aby swobodnie włożyć ręce równocześnie utrzymując twarz za szybą. Współczesne dygestoria wyposażone są również w czujniki przeciwpożarowe, sondy wykrywające najczęściej stosowane gazy toksyczne oraz zabezpieczone obszary do korzystania z aparatury wrażliwej na żrące opary.

Istnieją dwa typy wyciągów laboratoryjnych – kanałowe oraz recyrkulacyjne ( bezkanałowe). Dużą zaletą dygestoriów bezkanałowych jest to, że są mobile i łatwe w montażu, gdyż nie wymagają dodatkowych przewodów. Zasada obu typów jest podobna - powietrze zasysane jest z przedniej, otwartej strony szafy i usuwane jest na zewnątrz budynku lub powietrze przepływa przez filtr i kierowane jest z powrotem do pomieszczenia.

Wyciągi laboratoryjne są ogólnie dostępne w 5 różnych szerokościach; 1000 mm, 1200 mm, 1500 mm, 1800 mm i 2000 mm. Głębokość waha się od 700 mm do 900 mm, a wysokość od 1900 mm do 2700 mm. Standardowe dygestoria mogą pomieścić od jednego do trzech użytkowników. Na rynku dostępne są dygestoria montowane na stałe na blacie laboratoryjnym oraz dygestoria z niezależną konstrukcją stalową - sprawdź dygestoria w sklepie.

Filtracja powietrza wyciągów laboratoryjnych jest zwykle podzielona na dwa etapy: filtrację wstępną oraz filtrację główną. Pierwszy etap filtracji polega na zastosowaniu fizycznej bariery. Zazwyczaj są to pianki o otwartych komórkach, które zapobiegają przechodzeniu dużych cząstek. Filtry tego typu są rozwiązaniem niedrogim i średnio wystarczają na około 6 miesięcy użytkowania. Główna filtracja polega na zasysaniu oparów poprzez warstwę węgla aktywowanego, który pochłania większość przechodzących przez nią substancji. W przypadku korzystania z niespecyficznych substancji potencjalnie toksycznych można zastosować inne, swoiste techniki filtracji, aby zapobiec wpompowaniu ich z powrotem do pomieszczenia. Główny filtr standardowo stosowany jest przez około dwa lata.

Z uwagi iż wyciągi laboratoryjne stale usuwają bardzo duże ilości ogrzewanego lub chłodzonego powietrza z pomieszczeń laboratoryjnych, są one odpowiedzialne za zużycie dużych ilości energii. Dygestoria są głównym czynnikiem powodującym, że laboratoria są od czterech do pięciu razy bardziej energochłonne niż typowe budynki komercyjne. Większość energii, za którą odpowiedzialne są wyciągi, to energia potrzebna do ogrzewania oraz chłodzenia powietrza dostarczanego do przestrzeni laboratoryjnej. Z uwagi na higienę i zmaksymalizowanie bezpieczeństwa pracy to bezwzględnie niezbędny sprzęt stosowany w pracy laboratoryjnej z substancjami potencjalne toksycznymi.

 

Kategoria komunikatu:

Porady i ciekawostki branżowe

Źródło:
danlab.pl

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.