Dzięki nowoczesnej odmianie spektroskopii bliskiej podczerwieni NIR-HSI (hyperspectral imaging) wkrótce nie będziemy musieli zastanawiać się, co tak naprawdę sądzić o informacji „może zawierać śladowe ilości orzechów" na etykietach żywności, dlatego, że z dużą dokładnością producenci sami będą w stanie określić, czy w produkcie są orzechy, czy ich nie ma.
Praktycznie każda żywność wytwarzana ze sproszkowanych substratów, takich jak np. mąka, może zawierać orzechy, ponieważ zakłady mielą różne surowce na swoich maszynach, a nawet stosując dedykowane urządzenia trudno zapobiec śladowym zanieczyszczeniom, które mogą być groźne dla alergików.
Zamiast stosować bardzo ogólnikową deklarację na etykietach producenci żywności już dzisiaj mogliby dokładnie określać zawartość orzechów. Niestety przeszkodą są czasochłonne metody analityczne, za pomocą których można zbadać tylko niewielką, nie reprezentatywną część partii produkcyjnej.
Jedną z metod analitycznych, które pozwalają na rozróżnienie rozdrobnionych orzechów od mąki pszenicznej, mleka, kakao jest spektroskopia w bliskiej podczerwieni. Standardowa spektroskopia NIR pozwala na otrzymanie ogólnego widma, w którym trudno dostrzec śladowe ilości substancji charakterystycznych dla orzechów. Dlatego naukowcy z Hiszpanii i Francji opracowali technikę obrazowania (HSI) przy pomocy NIR, gdzie każdy otrzymany na obrazie piksel zawiera dane spektralne, a więc pośrednio informację o zawartości orzechów w próbce. Tę właśnie informację można pozyskać na bazie obrazu NIR za pomocą odpowiedniego algorytmu przeliczającego ilość pikseli na zawartość danej substancji.
NIR-HSI pozwoliła już podczas testów wykazać swoją skuteczność w wykrywaniu różnego rodzaju orzechów arachidowych (surowych, blanszowanych, prażonych) w stężeniach od 0,01 do 10 proc. System był w stanie wykryć orzechy arachidowe przy stężeniu 0,01 proc., ale określić dokładne ich stężenie przy 0,1 proc. Naukowcy pracują obecnie nad wykrywaniem innych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów), które też mogą prowadzić do reakcji alergicznych.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- eurekalert.org
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Analiza produktów konopnych z wykorzystaniem techniki NIR – precyzja i...
Analiza produktów konopnych z wykorzystaniem techniki NIR – precyzja i szybkość w służbie jakości W branży konopnej, gdzie jakość i zgodność...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-