Pomimo iż jedwab jest materiałem wykorzystywanym przez ludzkość od tysięcy lat, jego struktura i właściwości pozostają nadal nie do końca poznane. Nowe badanie wykonanie w RIKEN Center for Sustainable Resource Science (Japonia) pokazuje, że sekwencje aminokwasowe są kluczowymi wyznacznikami właściwości materiału wykonanego z włókien jedwabiu.
Badanie opublikowane w piśmie „Scientific Reports" rzuca nowe światło na determinanty unikalnych właściwości jedwabiu. Włókna jedwabiu zbudowane są z dużych białek strukturalnych zwanych fibroiną, złożonych z powtarzalnych fragmentów sekwencji aminokwasowych. Przedmiotem dyskusji naukowców był proces przędzenia włókien i jego wpływ na własności materiału. Badacze postanowili zbadać przędzę pochodzącą od różnych gatunków jedwabników, także tych dzikich. Cechą szczególną tego badania był fakt, że różne próbki jedwabiu poddano testom z uwzględnieniem badania odkształceń, analizy termicznej i charakterystyki składnika krystalicznego włókien. Wyniki badania ukazały różnice w powtarzalnym układzie sekwencji między różnymi typami jedwabiu. Występowanie tych różnic pomaga wyjaśnić, dlaczego w jedwabiu uzyskiwanym przez hodowlane jedwabniki występują stosunkowo miękkie przejścia strukturalne włókien konstrukcyjnych, a w jedwabiu pochodzącym od dzikich jedwabników są obserwowane ostre przejścia. Ponadto, w materiale pochodzącym od dzikich jedwabników występują wyraźne korelacje pomiędzy długością obszarów krystalicznych tworzących sekwencję fibroiny a stabilności termiczną. Podsumowując, autorzy stwierdzili, że powtarzające się sekwencje aminokwasowe różnych rodzajów jedwabiu odgrywają decydującą rolę w określaniu ich unikalnych właściwości fizycznych.
Wyniki badania mają duży wpływ na dalsze prace mające na celu zaprojektowanie i wyprodukowanie sztucznej proteiny jedwabiu. Mimo, że jedwab jest najbardziej znany z zastosowania w przemyśle tekstylnym, od niedawna przedmiotem zainteresowania jest zastosowanie jedwabiu w takich dziedzinach, jak badania biomedyczne i inżynieria materiałowa.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- phys.org
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Termiczna analiza żywności
Spis treści Wstęp 1. Rola analizy termicznej w badaniu żywności 2. Zastosowania i techniki analizy termicznej 3. Przykłady 3.1. Denaturacja...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl