Zbyt duża ilość energii słonecznej pochłanianej przez rośliny może uszkadzać ich strukturę. Natura rozwiązała ten problem poprzez zamianę nadmiaru pochłoniętej energii na energię cieplną.
Bazując na rozwiązaniach natury, naukowcy z Uniwersytetu Berkeley postanowili scharakteryzować pomarańczowe białko , które chroni cyjanobakterie (sinice) przed szkodliwym działaniem zbyt dużej ekspozycji na światło. W wyniku wystawienia na światło, białko jest aktywowane i zmienia swój stan ze stanu pochłaniającego energię (barwa pomarańczowa) na stan ochraniający przed światłem (barwa czerwona), wówczas białko łączy się z anteną fotosyntetyczną sinic, rozpraszając przy tym ciepło. Wykorzystując promienie rentgenowskie wykazano, że do konwersji stanu "pomarańczowego" na "czerwony" zachodzi w wyniku procesu przesunięcia jednego z pigmentów (12A) w strukturze karotenoidu. Przesunięcie pigmentu powoduje różne interakcje, które powodują zmianę kształtu białka, a także umożliwiają zdolność do tworzenia "czerwonego" stanu białka, w którym dochodzi do wiązania anteny sinic i rozpraszania ciepła.
Prawdopodobnie nadmierna ilość energi słonecznej może być szkodliwa dla sztucznych układów fotosyntetycznych, które służa produkcji paliw. Odkrycie naukowców z Berkeley może mieć więc praktyczne zastosowanie w technologii wytwarzania tego rodzaju układów.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- sciencedaily.com
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Termiczna analiza żywności
Spis treści Wstęp 1. Rola analizy termicznej w badaniu żywności 2. Zastosowania i techniki analizy termicznej 3. Przykłady 3.1. Denaturacja...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.pl