Kwasy halogenooctowe (HAA) są potencjalnymi rakotwórczymi produktami. Powstają podczas procesu dezynfekcji wód, gdzie chlor szczątkowy może wchodzić w reakcję ze związkami organicznymi, prowadząc do powstania produktów ubocznych oczyszczania wód (DBP) generowanymi podczas procesu chlorowania wody.
Spośród dziewięciu znanych gatunków HAA (HAA9) znalezionych w uzdatnionej wodzie, pięć (HAA5) jest obecnie regulowanych przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska na poziomie 60 µg/L:
- Kwas monochlorooctowy (MCAA)
- Kwas dichlorooctowy (DCAA)
- Kwas trichlorooctowy (TCAA)
- Kwas monobromooctowy (MBAA)
- Kwas dibromooctowy (DBAA)
Pozostałe cztery HAA (kwas bromochlorooctowy (BCAA), kwas bromodichlorooctowy (BDCAA), kwas dibromochlorooctowy (DBCAA) i kwas tribromooctowy (TBAA)) nie są obecnie regulowane, ale monitorowane.
Do tej pory rekomendowaną techniką analizy HAA była chromatografia gazowa z detekcją wychwytu elektronów (GC-ECD). Metody zatwierdzone przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska EPA to: EPA 552.1, 552.2, 552.3 i Standard Method 6251. Są one jednak drogie i czasochłonne.
Tańszą, szybszą i prostszą alternatywę dla techniki GC-ECD opisuje metoda EPA 557. Metoda ta opiera się na chromatografii jonowej (IC) połączonej spektrometrią mas (IC-MS/MS), zapewniając czułą i szybką detekcję bez wstępnego przygotowania próbki. Oto niektóre zalety korzystania z metody IC-MS/MS
więcej na stronie https://anchem.pl/aplikacje/HAA/
Skontaktuj się z dystrybutorem
Firma
ANCHEM - spektrometria mas i chromatografia
- Adres: Międzyborska 23, 04-041 Warszawa
-
Nr telefonu: 22 646-26-60
-
Faks: 22 646-26-69
- E-mail: anchem@anchem.pl
- WWW: www.anchem.pl
Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl