Carbofresh
- Producent:
- Steinfurth
- Numer katalogowy:
- S34
INFORMACJE OGÓLNE
Dwutlenek węgla jest znany jako jeden z najbardziej odświeżających i najbardziej wpływających na walory smakowe składników wina, piwa czy napojów bezalkoholowych.
Efektywne dopasowanie poziomu karbonacji (nasycenia CO2 w przypadku białego i różowego wina lub redukcji stężenia CO2 w przypadku wina czerwonego) jest istotnym elementem procesu wytwórczego prowadzącym do produkcji wina o optymalnej jakości.
ZALETY
- szybki zwrot inwestycji,
- niskie wymogi konserwacyjne,
- dokładność i jednolitość uzyskiwanej jakości produktu,
- łatwa instalacja i obsługa,
- brak elektrycznych połączeń i modułów kontrolnych,
- wysoka wydajność,
- automatyczne włączanie i wyłączanie.
ZASTOSOWANIA
Podnoszenie jakości win białych i różowych
Unikalne nasycenie wina pęcherzykami dwutlenku węgla nadaje temu napojowi świeżość i lekkość. Nawet w przypadku gęstych i zawierających więcej alkoholu win ma to wpływ na ich aromat. Delikatne pęcherzyki CO2 sprawiają, że białe i różowe wina są świeższe oraz bardziej orzeźwiające i aromatyczne.
Dekarbonacja i dopasowanie poziomu CO2 w winach czerwonych
Nadmiarowy i przeszkadzający dwutlenek węgla może zostać usunięty z czerwonego wina. Zamiast nagazowywania CO2 stosuje się w tym przypadku czysty azot.
Carbofresh® ułatwia uzyskanie optymalnej zawartości CO2 w winach. Wino przechodzi po prostu przez system i niepoddane ciśnieniu zostaje przetransportowane do zbiornika.
ZASADA DZIAŁANIA
Pompa podająca (niestanowiąca części systemu) przepuszcza napój przez wbudowaną dyszę Venturiego, gdzie dodawana jest żądana ilość CO2. Pęcherzyki dwutlenku węgla rozpuszczają się w dalszej części strumienia w komorze mieszającej.
Carbofresh® pracuje całkowicie pneumatycznie i nie wymaga zasilania w energię elektryczną. Pożądana koncentracja dwutlenku węgla jest ustawiana bezpośrednio na urządzeniu.
Jeśli przepływ produktu spada poniżej poziomu minimalnego, jest ono automatycznie wyłączane, natomiast gdy przepływ wzrasta, następuje ponowne rozpoczęcie karbonacji.
DANE TECHNICZNE
- Przepływ (zależnie od rozmiaru dyszy): 1000 - 30 000 l/h (265 - 7833 gal/h)
- Koncentracja CO2 (zależna od temperatury i zmienna w całym zakresie): 0 - 1,8 g/l (0 - 0,8 obj.)
- Wymagane ciśnienie pompy podającej: ≥ 6 barów (87 psi)
- Maksymalne ciśnienie pracy: 7 barów (102 psi)
- Ciśnienie dostarczanego CO2: 7 barów (102 psi)
- Wymiary (dł. x wys. x szer.):
- w mm: 300 x 160 x 100
- w calach: 11,8 x 6,3 x 3,9
- Utrata ciśnienia: ok. 0,7 - 2 barów (10 - 29 psi)
Więcej informacji w folderze dostępnym na stronie www.tranztel.com.pl lub bezpośrednio u dystrybutora (dane kontaktowe powyżej).
Skontaktuj się z dystrybutorem
Dystrybutor
Tranz-Tel sp. z o.o.
- Adres: Centralna 37, 43-210 Kobiór
-
Nr telefonu: (32) 218 86 59
-
Faks: (32) 218 86 39 w. 502
- E-mail: szafraniect@tranztel.com.pl
- WWW: www.tranztel.com.pl
Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl