Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy szkoleń INFORMACJA ARCHIWALNA
Ostatnia aktualizacja: 2024-02-02


Powrót do kalendarium
Jak oznaczyć zawartość białka i tłuszczu ?

Zapraszamy na szkolenie w dniach 5-7 czerwca 2019

Jak oznaczać zawartość białka i tłuszczu?
Koszt szkolenia:
1200 złotych netto od osoby (1476 zł brutto)
Czas trwania:
3 dni
Najbliższy termin:
Nie został okreslony

Warsztaty adresowane są do osób pracujących w laboratoriach chcących usystematyzować i poszerzyć swoją wiedzę na temat metod oznaczania białka i tłuszczu oraz ważnych aspektów utrzymania jakości w laboratorium. Podczas szkolenia uczestnikom zostanie przekazana wiedza na temat oznaczania białka i tłuszczu wraz z praktycznymi aspektami pomiarów metodą Kjeldahla, Soxhleta a także techniką bliskiej podczerwieni NIR. Ponadto przedstawiony zostanie temat kontroli poprawności przekazywania wyników, obliczania niepewności pomiaru, dokładności i precyzji otrzymywanych wyników. Omówione także zostanie istotne zagadnienie sterowania jakością badań w laboratorium. Po każdym z wykładów będą następowały warsztaty laboratoryjne, związane z prezentowanymi tematami. Otrzymana wiedza teoretyczna i praktyczna pozwoli na wdrożenie odpowiednich metod postępowania i procedur we własnym laboratorium. Uczestnikom warsztatów zostaną wręczone certyfikaty ukończenia szkolenia.

Zakres tematyczny

  • Białko i tłuszcz—czym są, dlaczego są tak ważne dla zdrowia oraz jak je analizujemy
  • Metoda Kjeldahla—szczegółowe informacje teoretyczne i praktyczna analiza próbek
  • Jak oznaczyć tłuszcz—metoda Soxhletha oraz gorącej ekstrakcji—szczegółowe informacje teoretyczne i praktyczne
  • Spektrometria NIR—sposób na szybkie i pewne wyniki—podstawy teoretyczne techniki i praktyczna analiza próbek
  • Sterowanie jakością badań
  • Statystyczna interpretacja błędów i porównanie metod analiz

Środa 5 czerwca 2019
8:00—8:45 Rejestracja uczestników
8:45—9:00 Słowo wstępu - czyli plan szkolenia
9:00—10:30 Mineralizacja próbek—wstęp do metody Kjeldahla. Omówienie procesu i praktyczne przygotowanie próbek
10:30—12:30 Czy możliwe jest szybsze otrzymanie wyników—spektroskopia NIR. Omówienie techniki i analiza próbek (praca w grupach)
12:30—14:00 Przerwa obiadowa
14:00—16:00 Oznaczanie tłuszczu całkowitego, krok pierwszy—hydroliza próbek
18:00 Kolacja

Czwartek 6 czerwca — czas na wyniki
8:00—8:30 Kawa na dzień dobry
8:30—11:30 Analiza białka metodą Kjeldahla—omówienie metody i ćwiczenia praktyczne
11:30—15:30 Analiza tłuszczu dwiema metodami—teoria i ćwiczenia
13:00 – 14:30 Przerwa obiadowa
16:00— Wieczór w Warszawie

Piątek 7 czerwca 2019
8:00—8:30 Kawa na dzień dobry
8:30—10:30 Białko i tłuszcz—czym są i dlaczego tak ważne jest ich oznaczanie
10:30—13:00 Interpretacja wyników—statystyczna analiza niepewności pomiarów oraz sposób porównania metod
13:00– 13:45 Sterowanie jakością badań
13:45—15:00 Przerwa obiadowa.
15:00—16:00 Podsumowanie spotkania, rozdanie certyfikatów.

Prowadzący:
prof. dr hab. Edmund Kaca
prof. dr hab. Artur Jóźwik
dr Nicolai Kraut
Edyta Baranowska
Katarzyna Kępka
Piotr Arcichowski
Mariusz Kolbuszewski

Informacje organizacyjne:
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest rejestracja uczestnika do dnia
31 maja 2019 i wniesienie opłaty uczestnictwa.
Część wykładów prowadzona będzie w języku angielskim—z tłumaczeniem na język polski.

Rejestracja:
Rejestracja odbywa się poprzez przesłanie do organizatora wypełnionego formularza drogą elektroniczną na adres info@donserv.pl
Termin nadsyłania zgłoszeń:
do dnia 31 maja 2019

Koszt szkolenia:
1200 złotych netto od osoby (1476 zł brutto)

W ramach opłaty zapewniamy m.in. udział w konferencji, wyżywienie, materiały konferencyjne.
W sprawie szczegółów dotyczących uczestnictwa, prosimy o kontakt z Panią Joanną Leśniewską pod numerem telefonu 22 863 19 30 lub z naszymi lokalnymi przedstawicielami handlowymi.

Najbliższe terminy tego szkolenia

Obecnie nie ma wyznaczonych terminów tego wydarzenia. Jesteś zainteresowany tym tematem? Skontaktuj się z firmą

Skontaktuj się z dystrybutorem

Organizator

DONSERV Wojciech Kaca

Adres: Michała Spisaka 31, 02-495 Warszawa

Nr telefonu: 022 863 19 30 Skopiuj

Faks: 022 863 19 33 Pokaż numer Skopiuj

E-mail: info@donserv.pl Skopiuj
WWW: www.donserv.pl

Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl

Wyślij wiadomość

Dodaj plik...