Powrót do listy produktów Ostatnia aktualizacja: 2013-06-12
Analizator do pomiarów O2, CO2, ekstraktu rzeczywistego, ˚Bx, alkoholu i kwasów

doskonały do analizy opakowań na liniach produkcyjnych piwa i napojów bezalkoholowych

Analizator opakowań
Producent:
Dextens
Numer katalogowy:
D1

Analizator opakowań firm Dextens i VitalSensors jest doskonałym narzędziem do analizy piwa, napojów bezalko­holowych oraz wina zarówno w butelkach szklanych i PET, jak i w puszkach. Sterowanie tym urządzeniem, jego obsługa i zarządzanie zgromadzonymi danymi odbywa się przy użyciu wysokiej klasy komputera z ekranem dotykowym (touchscreen PC).

Analizator potrafi automatycznie zmierzyć objętość poduszki powietrznej, temperaturę, śladowe ilości tlenu w poduszcze i w napoju, CO2, ekstrakt rzeczywisty/˚Brix, zawartość alkoholu i poziom kwasowości.

 

Ulepszona kontrola jakości oraz redukcja kosztów

Duża konkurencja na rynku i dążenie do tworzenia wysokiej jakości produktów klasy premium doprowadziły do wprowadzenia i stosowania w browarach i wytwórniach napojów bezalko­holowych szybkich linii pakujących. Wiarygodne, szybkie i precyzyjne instrumenty do kontroli jakości mają za zadanie zapewnić szybkie i łatwe pozyskanie kluczowych danych, ich przechowanie i przeana­lizowanie ich w celu zapobiegnięcia wytworzenia odpadów.

Analizator opakowań firm Dextens i VitalSensors został stworzony, by szybko i w sposób automatyczny dokonywać pomiarów kluczowych parametrów jakościowych w przemyśle napojów i dzięki temu unikać wytwarzania odpadów. Solidna konstrukcja urządzenia umożliwia zainstalowanie go bardzo blisko linii pakującej, a jego zautomatyzowany cykl pomiarowy sprawia, że niezawodnie dostarcza ono danych niezbędnych do analizy i kontrolowania procesu.

 

Funkcje i zalety

  • Wersja podstawowa zawiera dwa wbudowane czujniki śla­dowych ilości tlenu pomysłowo połączone w bardzo za­awansowaną miniaturową komorę przepływową pozwala­jącą mierzyć objętość poduszki powietrznej, temperaturę oraz poziomy tlenu w poduszcze i w napoju.
  • Modułowa budowa urządzenia pozwala na pomiar kilku do­datkowych parametrów: stężenia CO2, ekstraktu rzeczywi­stego/˚Brix, alkoholu oraz poziomów kwasowości.
  • Pneumatyczna zasada działania; kontrolowany przez kom­puter z ekranem dotykowym.
  • Zaprojektowany do automatycznego dopasowywania gło­wicy nakłuwającej do wszystkich standardowych butelek (szklanych i PET) i puszek. Dostępne są modułowe wkładki.
  • Przezroczysta osłona chroni laboranta przed poten­cjalnymi przeciekami lub pęknięciami szkła.
  • Podanie rzeczywistej zawartości tlenu w opakowaniu: bez wstrząsania próbki, bez wstępnego ogrzewa­nia/schładzania.
  • Solidna konstrukcja wykonana z anodowanego aluminium.
  • Dołączony regulator ciśnienia powietrza i osuszacz.
  • Instalacja typu plug and play.
  • Wszystkie elementy kontrolne chronione wodoszczelną powłoką.

 

Zastosowania

  • pomiary laboratoryjne poza linią,
  • produkcja napojów,
  • przemysł napojów bezalkoholowych,
  • produkcja piwa i wina.

 

Instalacja

  • na solidnym laboratoryjnym stole wytrzymującym obciążenie co najmniej 60 kg (132 lbs),
  • na czystej i płaskiej powierzchni,
  • w miejscu o wygodnym dostępie do źródła zasilania.

 

Specyfikacja techniczna

  • Zasilanie: 85 - 240 V AC, 50/60 Hz
  • Maksymalny pobór mocy: 150 W
  • Sprężone powietrze: 4 - 6 barów
  • Warunki pracy: 0 - 45°C, wilgotność nieskrapląjąca
  • Klasa ochrony obudowy: IP 65
  • Waga systemu: 50 kg
  • Wymiary butelki/puszki: wysokość do 350 mm, średnica do 250 mm
  • Maksymalne wymiary butelki PET: wysokość do 350 mm, średnica do 120 mm
  • Minimalna objętość opakowania: 150 ml
  • Kolorowy ekran dotykowy
  • System operacyjny Windows
  • Wyświetlacz cyfrowy: wodoszczelny
    monitor LCD 8,4″
  • Połączenie cyfrowe: Ethernet
  • Czas analizy: 4 minuty
  • Gaz przedmuchujący: N2

 

Dane wyjściowe

  • Czas, data, produkt
  • Czas, data, pomiar
  • Wymiary opakowania
  • Ciśnienie w opakowaniu: bary, milibary, psia
  • Temperatura: °F, °C, K
  • Objętość poduszki powietrznej
  • Stężenie O2 w fazie gazowej
  • Stężenie O2 w fazie ciekłej
  • Stężenie CO2 w fazie ciekłej
  • Całkowita zawartość tlenu w opakowaniu (TPO) = PO2+DO2
  • Ekstrakt rzeczywisty / Plato (rozpuszczony)
  • ˚Brix (rozpuszczony)
  • Alkohol (rozpuszczony)
  • Kwas organiczny (rozpuszczony)

 

Metody pomiarowe i dokładność

  • pomiar tlenu rozpuszczonego i w poduszce powietrznej: metoda elektrochemiczna, czujniki firmy Dextens;
  • pomiar dwutlenku węgla, alkoholu, ekstraktu rzeczywistego (st. Brix), kwasów organicznych (TA): spektrometr średniej podczerwieni z próbkowaniem ATR (Attenuated Total Reflectance) - czujniki firmy VitalSensor.

 

Więcej informacji w folderze dostępnym na stronie www.tranztel.com.pl lub bezpośrednio u dystrybutora (dane kontaktowe powyżej).

Dystrybutor

Tranz-Tel sp. z o.o.

Adres: Centralna 37, 43-210 Kobiór
Nr telefonu: (32) 218 88 16 w. 130, 131 Pokaż numer
Faks: (32) 218 88 16 w. 125 Pokaż numer
Adres e-mail: szafraniect@tranztel.com.pl
WWW: www.tranztel.com.pl/

Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl

Wyślij wiadomość

Dodaj plik...
Reklama: Chcesz taką reklamę? Zapraszamy do kontaktu »