Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Oznaczanie zawartości wilgoci i wody

Metody oznaczania zawarto sci wilgoci i wody oraz wybrane zastosowania. Wskazórki i porady.

Zawartość wilgoci i wody to jedne z najważniejszych badanych parametrów żywności. Zawartość wilgoci jest odwrotnie proporcjonalna do zawartości substancji stałych w produktach spożywczych, co ma bezpośredni wpływ ekonomiczny na konsumentów i przetwórców. Ponadto zawartość wilgoci wpływa również na stabilność i jakość produktu. Zawartość wilgoci regulują oczywiście liczne przepisy lokalne i krajowe.

Opracowany przez METTLER TOLEDO poradnik służy osobom, których praca związana jest z oznaczaniem zawartości wilgoci i wody. Przedstawiono w nim pełny przegląd oraz szczegółowy opis następujących zagadnień:

  • metody oznaczania zawartości wilgoci: strata po suszeniu, miareczkowanie Karla Fischera, halogenowa analiza zawartości wilgoci;
  • spektroskopia UV/VIS;
  • przykłady zastosowań i wyniki;
  • wskazówki i porady ułatwiające pomiar zawartości wilgoci i wody.

Poradnik - oznaczanie zawartości wilgoci i wody

Sprawdzone metody i procedury

Artykuł wstępny:

Niniejszy poradnik zawiera:

• Wprowadzenie do zagadnienia
• Omówienie różnych metod oznaczania zawartości wilgoci i wody
• Wybrane zastosowania i wyniki
• Wskazówki i porady ułatwiające oznaczanie zawartości wilgoci i wody

Spis treści

1. Oznaczanie zawartości wilgoci i wody w branży spożywczej
1.1 Woda wiąże się na różne sposoby
1.2 Technologie analizy zawartości wilgoci

2. Metody termograwimetryczne analizy zawartości wilgoci
2.1 Zasada pomiaru
2.2 Metody termograwimetryczne z wykorzystaniem suszarek
2.3 Analiza zawartości wilgoci za pomocą wagosuszarki

3. Oznaczanie zawartości wody metodą Karla Fischera
3.1 Zasada pomiaru
3.2 Rozwiązania zapewniające bardziej wiarygodne wyniki i większy komfort dla użytkowników

4. Podsumowanie
Omówienie zalet i wad przedstawionych metod

Oznaczanie zawartości wilgoci i wody w branży spożywczej

Analiza zawartości wilgoci lub wody odgrywa ważną rolę we wszystkich obszarach branży spożywczej — od kontroli przyjmowanego/wysyłanego towaru, poprzez produkcję i magazynowanie, aż po tworzenie nowych wersji produktów. Występuje silny nacisk na branżę, aby utrzymać ceny na niskim poziomie przy jednoczesnej produkcji ogromnych ilości towaru. Z tego powodu analiza zawartości wilgoci musi być bardzo szybka, precyzyjna i niezawodna. Ponadto liczba przepisów, których należy przestrzegać, jest coraz większa. Wyniki i procedury pomiarowe muszą być zatem rzetelnie udokumentowane.

Z technicznego punktu widzenia istnieje kilka procedur analizy zawartości wilgoci. To, która z nich jest odpowiednia, zależy od różnych czynników. Główne cechy, zalety i ryzyko tych procedur przedstawiono poniżej.

 

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO i pobierz poradnik.

Czytaj także